Dicht bij jezelf blijven

Zijn er momenten dat je dichter bij jezelf kunt blijven dan andere momenten?
Dicht bij jezelf blijven wat betekent dat? Voor mij betekent het dat ik in overeenstemming handel met mijn hoofd en mijn hart. Dan ga ik niet over mijn grenzen heen en houd ik mezelf veilig en voel ik me goed. Ook op het moment dat er anderen om mij heen zijn doe ik mijn best om zo dicht mogelijk bij mezelf te blijven.

Soms voelt het ongemakkelijk om grenzen aan te geven als andere mensen andere grenzen hebben. Toch is dit voor mij heel belangrijk omdat ik hier op de lange termijn voordeel uithaal. Al voelt het even ongemakkelijk, er tegenover staat dat ik trouw blijf aan mezelf en aan mijn normen en waarden. Hierin laat ik zien dat ik mezelf liefheb. Ik heb mezelf zo lief dat ik mijn grenzen bewaak. Niet als één of andere waakhond maar wel actief. 

Hier is winst te behalen, want wanneer ik in zo’n situatie dicht bij mezelf blijf, geef ik een signaal naar de ander dat dit is waar ik voor sta.

Voor mij is het super helder en anderen hoeven het niet te begrijpen. Aan het eind van de dag ga ik met mezelf naar huis. Dus trouw aan jezelf is niet alleen veel waard het is heilig. Naar je lichaam en intuïtie luisteren kan hierbij helpen. Wat voor signaal geeft je lichaam. Luister hiernaar.  

Zo reed ik een keer op de weg en het was slecht weer. Ik had een afspraak en het voelde niet prettig om daar te rijden, er was hagel en sneeuw en de auto’s reden niet hard op de autoweg. Mijn lichaam gaf me steeds duidelijker aan dat dit niet prettig voelde. Ik besloot te stoppen op een veilige plek en belde degene met wie ik een afspraak had om te overleggen. Aan de andere kant van de lijn voelde ik weinig begrip voor de situatie. Ik bleef dicht bij mezelf en ik koos voor mij. Ik zei dat ik het te gevaarlijk vond om te rijden en dat we de afspraak moesten uitstellen. Nog steeds was er weinig begrip. De keuze was gemaakt en ik accepteerde de consequentie. Heel voorzichtig reed ik naar huis. Het voelde nog niet echt lekker. Dit duurde gelukkig niet lang.

Toen ik thuiskwam zag ik dat er ongelukken waren gebeurd en dat in het hele land code geel was afgegeven. Met een zucht liet ik het van me afglijden. Ik belde mijn vriend en hij was blij dat ik veilig thuis was. En ik? Ik was dicht bij mezelf gebleven.

Sommige mensen denken misschien dat dicht bij jezelf blijven iets zweverigs is. Voor mij is het tegenovergestelde waar. Het is met je voeten op de grond staan en jouw eigen energie voelen. Wanneer jij weet wat het beste voor jou is kun je niet alleen de beste doelen voor jou stellen, je kunt ze ook halen. Want jij bewaakt op een gezonde manier jouw grenzen.

Waar kun jij vandaag nog dichter bij jezelf blijven? Is dat in een werksituatie? Op de sportclub of in de supermarkt?  Neem de ruimte in die jij nodig hebt. Op die manier kun je nog beter je grenzen bewaken.