Gezond verstand of gezond gevoel

 

In Nederland gebruiken de mensen het gezegde “gebruik je gezonde verstand”. Gezond verstand wat is dat? Dat hebben we toch allemaal. Daar worden we toch meestal mee geboren. Ik dacht vroeger dat het betekende dat je zelf moest nadenken. Daarom heb ik het uitgezocht.

In de encyclopedie staat: “Zegswijze die aanduidt dat men beter kan vertrouwen op eigen eenvoudige waarneming, ervaring en redenering dan op ingewikkeld gefilosofeer, dogma’s of kennis die door anderen is verzameld”.

Ah het is dus niet alleen nadenken. Het is vertrouwen op je eigen waarneming. Interessant.

Ik gebruik liever “gebruik je gezonde gevoel”. Want hoe vaak heb je meegemaakt dat iets beredeneren je niet verder heeft geholpen. Piekeren helpt zelden. Ook al doe je het met gezond verstand.

Daarnaast is er iets interessants aan dat gezonde verstand. Namelijk wanneer je een keuze krijgt voorgelegd is er een andere factor die meespeelt. Het Ego. In het latijn betekent het "ik". De meeste ikken hebben ideeën over wat goed is en wat niet goed is. Dit komt door wat mensen hebben geleerd en wat ze hebben gezien. Vaak heeft dit te maken met het voorbeeld wat ouders/ verzorgers hebben gegeven. Het kan te maken hebben met religie. Het kan te maken hebben met ervaringen die mensen hebben gehad.

Mijn ervaring is dat ik ergens sneller een gevoel bij heb. Als iemand een vraag stelt weet ik vaak gelijk het antwoord. Niet omdat ik erover na heb gedacht, nee ik heb er een gevoel bij. Als iemand dan vraagt "weet je het zeker"? Dan kun je gaan twijfelen. Zeker als er mensen in de buurt zijn die snel hun mening klaar hebben. Dan kun je je afvragen, weet ik het zeker? Mag ik dat wel vinden?

Voor mij zit hier een belangrijk verschil met gezond gevoel. Want dit gevoel gaat zo snel dat ik niet eens tijd heb om er over na te denken. Je zegt denk ik niet zo vaak. Hoe wil ik mij hierover voelen?.

Het gaat automatisch. Daarom kies ik ervoor mijn gezonde gevoel soms meer ruimte te geven dan mijn verstand. Als coach leer ik mensen hoe ze het verschil kunnen ervaren tussen wanneer het helpt om hun gevoel of hart te volgen en wanneer het kan helpen om ergens wat langer over na te denken.

Want het gevoel en verstand samen kunnen je heel ver brengen.

Compass-Chi