Egoistisch?

Kees kwam op school. Hij werd in een kringgesprek gevraagd wat hij het weekend had gedaan. We hebben met de bal gespeeld en we hebben Happy Stones gezocht en gevonden zei hij trots.

Hij liet een aantal stenen zien die in een zakje zaten. (Happy stones zijn stenen die kinderen verzamelen en mooi maken met verf, nagellak, stiften etc, en soms met een positieve boodschap. Daarna worden ze op een plek neergelegd voor een ander om te vinden. Het worden Happy Stones genoemd omdat ze op die manier happiness/ blijheid verspreiden).

Wat heb je met de Happy Stones gedaan vroeg de juf. Ik heb er één aan mijn vriendje gegeven en de meeste hebben we weer verstopt. Heb je er zelf ook één gehouden vroeg de juf? Ja de mooiste zei Kees en hij glunderde terwijl hij dacht aan de mooie steen die hij op zijn kamer bewaarde.

 

Voor kinderen is het logisch dat zij de mooiste en leukste voorwerpen voor zichzelf bewaren. Zij gunnen zichzelf het mooiste. Dit is heel gezond. Ze hebben het beeld van zichzelf dat zij het waard zijn om de mooiste dingen zelf te houden.

Het is mijn ervaring dat volwassenen het soms moeilijk vinden om zichzelf het beste te gunnen, zeker als andere mensen dit als egoïstisch bestempelen. Wanneer mensen duidelijk laten zien dat zij voor zichzelf op één staan dan wordt dat soms egoïstisch genoemd.
Van Esther Hicks heb ik geleerd dat dit niet egoïstisch is. Laten we er wat dieper naar kijken.

Vaak is het zo dat als iemand egoïstisch wordt genoemd, de ander graag had gewild dat hij/zij iets deed wat prettiger was of beter uitkwam voor hem of haar.

In het voorbeeld van de kinderen ziet het er dan als volgt uit. Als het vriendje van Kees de mooiste steen wilde hebben die Kees had gevonden, dan had hij Kees egoïstisch kunnen noemen alleen maar omdat hijzelf de mooiste steen wilde hebben. In dit geval vindt het vriendje van Kees het niet egoïstisch van zichzelf om de mooiste steen te houden en wel van Kees. Dit klopt dus niet.

Denken aan jezelf en egoïsme is heel wat anders. Wanneer je denkt aan jezelf betekent dit niet dat je niet aan anderen denkt. Kees heeft één van de stenen aan zijn vriendje gegeven en hij vindt zichzelf belangrijk genoeg om de mooiste zelf te houden. Hier kunnen volwassen nog wat van leren. Goed voor jezelf zorgen is van groot belang. Omdat wanneer je goed voor jezelf zorgt je pas goed voor een ander kan zorgen.  

 

Compass-Chi

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.